Nie wiem ile te ogórki mają z Chin, ale są bardzo pyszne. Do zrobienia ich zachęciła mnie nazwa i powiem, że.... nie żałuję ;)
Przepis znalazłam na tym blogu.
Składniki:
2kg małych ogórków
główka czosnku
4 płaskie łyżki soli kamiennej
zalewa:
0,5 kg cukru
1,5 szklanki octu 10%
1 łyżeczka chili
8 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Do przepisu wybieramy mniejsze ogórki, które kroimy wzdłuż na pół. Jeśli jednak macie tylko większe, rozważcie przecięcie na 4 części.
Czosnek obieramy ze skórki, kroimy w cieniutkie plasterki. Mieszamy ogórki z plasterkami czosnku i solą. Ostawiamy na 6 godzin, aby puściły sok, który odlewamy.
Ogórki układamy do słoików, do każdego dokładamy czosnek ( rozdzielamy równomiernie). Zalewamy ciepłą zalewą. Zakręcamy i gotowe.
Ogórki nie wymagają pasteryzacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz