sobota, 14 sierpnia 2021

ogórki po chińsku

 


Nie wiem ile te ogórki mają z Chin, ale są bardzo pyszne. Do zrobienia ich zachęciła mnie nazwa i powiem, że.... nie żałuję ;)

Przepis znalazłam na tym blogu.

 

Składniki:

2kg małych ogórków 
główka czosnku 
4 płaskie łyżki soli kamiennej 
 

zalewa: 

0,5 kg cukru 
1,5 szklanki octu 10% 
1 łyżeczka chili 
8 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Do przepisu wybieramy mniejsze ogórki, które kroimy wzdłuż na pół. Jeśli jednak macie tylko większe, rozważcie przecięcie na 4 części.

Czosnek obieramy ze skórki, kroimy w cieniutkie plasterki. Mieszamy ogórki z plasterkami czosnku i solą. Ostawiamy na 6 godzin, aby puściły sok, który odlewamy.

Ogórki układamy do słoików, do każdego dokładamy czosnek ( rozdzielamy równomiernie). Zalewamy ciepłą zalewą. Zakręcamy i gotowe.

Ogórki nie wymagają pasteryzacji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz