Szaleństwo ogórków trwa. Kolejny ciekawy przepis na smaczne ogórki aromatyzowane czosnkiem i koprem. Przepis zaczerpnęłam z tej strony.
Dzień pierwszy:
2kg ogórków
1/2 kg soli niejodowanej
zimna woda
Dzień drugi:
1,75 litra wody
400ml octu 10%
1 łyżeczka soli niejodowanej
oraz:
po 3 ząbki czosnku na każdy słoik
po 2 baldachy kopru na każdy słoik
po 3/4 łyżeczki gorczycy na każdy słoik
Dzień pierwszy:
Z ogórków odcinamy końcówki (nie więcej niż 3 mm z każdej strony), nakłuwamy je widelcem z 2 stron- możliwie gęsto (moje 10centymetrowe dostały po 5-6 nakłuć na stronę), mieszamy z solą, odstawiamy na 10 minut , a następnie zalewamy zimną wodą tak, aby wszystkie były przykryte. Dociskamy talerzem, przyciskamy kamieniem, tak jak przy kiszeniu ogórków, następnie odstawiamy na min 12 godzin a najlepiej na dobę.
Dzień drugi:
Gotujemy wodę z octem i solą.
Wyparzamy słoiki i nakrętki. Do każdego słoika wkładamy po 2 baldachy kopru i 1,5 ząbka czosnku pokrojonego w plasterki. Układamy ogórki możliwie najciaśniej. Na wierzch kładziemy kolejny baldach i kolejne 1,5 ząbka czosnku pokrojonego w plasterki. Dodajemy gorczycę i zalewamy gorącą zalewą. Teraz zakrętki- staramy się mocno dokręcić.
Słoiki wstawiamy do dużego garnka wyłożonego ściereczką. Zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości i gotujemy od momentu zagotowania 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz