czwartek, 26 sierpnia 2021

buraczki konserwowe kulki



Sezon buraczany zaczyna się. Na grządce nie każdy buraczek jest odpowiednio wielki, ale i małe można świetnie spożytkować. Proponuję poniższy przepis.

1 kg małych buraczków

zalewa:
3szklanki wody
1/2 szklanki octu 10 %
10 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżka cukru
1 łyżka soli

Buraczki gotujemy, studzimy i obieramy ze skórki. Wodę z przyprawami gotujemy ok 15 min, po czym wlewamy ocet. Gorącą zalewą zalewamy buraczki w słoikach i od razu zakręcamy. Pasteryzujemy 15 min.

Uwagi:

1. Do każdego słoiczka staramy się wrzucić każdą przyprawę (sprawiedliwie)

2. Zalewę możemy wykorzystać zimą do przygotowania barszczu

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz