Kiszenie jabłek, śliwek, kapusty ogórków to stary słowiański zwyczaj. W ten sposób przechowywano nadmiar plonów, przy okazji zabezpieczając swoją odporność:) Dziś ciekawostka- kiszone jabłka, ktore znalazłam tutaj.
10 małych jabłek
10 liści wiśni
10 liści czarnej porzeczki
10 liści winogrona
laska cynamonu
łyżka miodu
1 łyżka soli niejodowanej na 1l wody
1łyżeczka imbiru
Jabłka pozbawiamy ogonków i przekładamy w dużym słoju liśćmi i kawałkami cynamonu. Miód rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody, dodajemy sól, imbir a następnie pozostałą wodę. Gotową zalewą zalewamy jabłka tak, by znalazły się pod zalewą. Odstawiamy w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz