piątek, 17 września 2021

kiszone jabłka

 



Kiszenie jabłek, śliwek, kapusty ogórków to stary słowiański zwyczaj. W ten sposób przechowywano nadmiar plonów, przy okazji zabezpieczając swoją odporność:) Dziś ciekawostka- kiszone jabłka, ktore znalazłam tutaj.

 

10 małych jabłek

10 liści wiśni

10 liści czarnej porzeczki

10 liści winogrona

laska cynamonu

łyżka miodu

1 łyżka soli niejodowanej na 1l wody

1łyżeczka imbiru


Jabłka pozbawiamy ogonków i przekładamy w dużym słoju liśćmi i kawałkami cynamonu. Miód rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody, dodajemy sól, imbir  a następnie pozostałą wodę. Gotową zalewą zalewamy jabłka tak, by znalazły się pod zalewą. Odstawiamy w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz