niedziela, 9 sierpnia 2015

sernik na ciepło




Przepis autorski.

 na 8 kokilek lub 1 naczynie żaroodporne


Kruchy spód:
180 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
100 g masła
1 żółtko

masa serowa
500g twarogu (w tym 250g mascarpone)
250ml śmietany 36 %
1 duży cukier waniliowy
4 łyżki cukru brązowego
1 białko
2 łyżki mąki ziemniaczanej [opcjonalnie]

Składniki na spód zagniatamy i wykładamy nim dno kokilek. Twaróg miksujemy ze wszystkimi składnikami na gładką masę konsystencji gęstego serka homogenizowanego.  Jeżeli chcemy bardzo delikatny twarożek w serniczku- nie dodajemy mąki ziemniaczanej, bowiem po jej dodaniu ciasto jest bardziej zwarte po upieczeniu. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy więcej śmietanki. Masę serową nakładamy na spód i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
Gotowe do spożycia po upieczeniu. Najlepsze na ciepło z gałką lodów Nie oznacza to jednak, że musimy je zaraz zjeść . Doskonale smakują także następnego dnia- wystarczy podgrzać 1 minutę w mikrofali.

Uwagi:
Ciasto można zrobić w jednym większym naczyniu żaroodpornym, wydłużamy wtedy czas pieczenia do 50-60 minut (w zależności od głębokości naczynia)

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz