Bataty to inaczej słodkie ziemniaki, które można podawać jako deser bądź danie główne, przystawkę w wersji ostrej. Miąższ jest pomarańczowy, zaś po upieczeniu przypomina mi dynię. Dziś podaję przepis na niesamowicie smaczny i prosty w przygotowaniu deser.
Składniki:
3 bataty- około 1,3kg
3 kawałki cynamonu./razem około 8-10cm/
1/2 laski wanilii
5 łyżek cukru
2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Pół szklanki soku pomarańczowego
3 łyżki stopionego masła.
Bataty obieramy,kroimy w kostkę, wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy cukrem i polewamy masłem. Całość zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 50 minut w temp 180 stopni.
Wyciskamy sok z pomarańczy, wlewamy do rondelka i zagotowujemy z pozostałymi składnikami. Do sosu wrzucamy upieczone bataty i trzymamy na ogniu aż pochłoną część soku i potrawa lekko zgęstnieje.
Gotowe.
Deser podaje się schłodzony ale mnie smakuje na ciepło.
Wyciskamy sok z pomarańczy, wlewamy do rondelka i zagotowujemy z pozostałymi składnikami. Do sosu wrzucamy upieczone bataty i trzymamy na ogniu aż pochłoną część soku i potrawa lekko zgęstnieje.
Gotowe.
Deser podaje się schłodzony ale mnie smakuje na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz