niedziela, 29 sierpnia 2021

ostry sos śniadaniowy pomidorowo- paprykowy


 


Kolejny rewelacyjny sos, a raczej pasta na chleb, do makaronu, klopsików, grilla czy tradycyjnej tureckiej jajecznicy menemen. Po prostu mistrzostwo smakowe, jedna z najlepszych past do kanapek jaką jadłam. Wyrazisty bogaty smak. Przepis znalazłam tu.

 Porcja na 6 słoików 400ml

3 kilogramy pomidorów ( najlepiej lima)
1 kilogram świeżej czerwonej słodkiej papryki ( najlepiej kapia)
200 gram delikatnie ostrej papryki zielonej
200 gramów  świeżej ostrej papryki  (u mnie chilli i pepperoni)
5 główek czosnku
30g pietruszki (1 pęczek)
200ml oliwy z oliwek 
200ml octu winnego lub jabłkowego 
1-1,5 łyżki soli 30gram (lub wg upodobań)
2 łyżki czarnuszki (niezbędna!)-30 gram
                

Ząbki czosnku rozdzielamy i moczymy w gorącej wodzie, aż  zacznie schodzić skórka, wtedy bardzo łatwo dadzą się obrać. W tym czasie kroimy pomidory na cząstki usuwając zielone szypułki. Ze słodkich papryk usuwamy gniazda nasienne i również kroimy na ćwiartki.

Następnie pomidory, czerwoną paprykę, czosnek blendujemy i gotujemy aż odparują- zmniejszą swoją objętość przynajmniej o połowę (około 50 minut), nie zapominając co jakiś czas zamieszać. Uzyskamy gęsty przecier. W tym czasie siekamy zieloną paprykę i pietruszkę. Gdy już wyparuje woda, zostanie gęsta masa, dodajemy oliwę, ocet,  bardzo drobno posiekaną zieloną paprykę (można użyć miksera do poszatkowania), pietruszkę, sól i czarnuszkę. Gotujemy kolejne 10 minut.

Prosto z garnka wkładamy do wysterylizowanych słoików i zakręcamy. Wystarczy odwrócić je do góry nogami aby zaciągnęły. Taki sos może stać kilka lat. Nie zepsuje się dopóki nie zostanie otwarty. Jednakże jeśli nie ufasz tej metodzie, możesz pasteryzować słoiki, gotując je w wodzie (zalewamy do 3/4 wysokości) od chwili jej zagotowania przez 10 minut, jeśli są gorące lub 20 minut, jeśli wsad zdążył ostygnąć.

Po otwarciu przechowujemy w lodówce, jednak nie dłużej jak miesiąc.

Uwagi:

1. Jeśli nie lubisz zbyt ostrych potraw, zmniejsz ilość ostrej papryki chilli lub nawet zamień ją delikatnie ostrą, ale wg moich kubków smakowych jest ona idealnie ostra.

2. Jeśli wybierzemy mało mięsiste pomidory , to gotowanie trzeba będzie przedłużyć, ponieważ takie pomidory mają więcej wody. Najprostszym  sposobem na takie pomidory jest redukcja objętości 50 %. Ma być zawiesista masa, nie płyn. 

3. Im gęstsza masa, tym częściej mieszamy! Gęsta masa lubi się przypalać. Szkoda byłoby naszej pracy:)



                                                                                                                                                                                                

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz