Kolejna odsłona sosu śniadaniowego do wszelkiego pieczywa, mięsa i jajek podanych w różnoraki sposób. Nie jest trudny w wykonaniu, zatem polecam każdemu, nawet tym, którzy nie lubią bakłażanów- ta wersja może Was do nich przekonać. Przepis oczywiście z Turcji
porcja na 5 słoików 400ml
3 kg mięsistych pomidorów
1 kilogram czerwonej papryki (mięsistej)
1 kilogram bakłażana
130 gramów ostrej papryki
1,5 łyżki soli
200ml oliwy z oliwek
1 główka czosnku
Bakłażany nacinamy (po 3 nacięcia z 2 stron), układamy na blasze wyłożonej papierem wraz z papryką i zapiekamy 15 minut w temp 200stopni, aż warzywa staną się miękkie. W tym czasie zaparzamy pomidory i obieramy ze skórki (warto naciąć na krzyż każdy pomidor od spodu- łatwiej odchodzi skórka).
Upieczone warzywa przekładamy do miski i zakrywamy folią spożywczą, aby nie dostawało się powietrze, wtedy łatwiej będzie je obrać.
W tym czasie kroimy pomidory na ćwiartki, następnie blendujemy.
Ostrą zieloną paprykę kroimy bardzo drobno i delikatnie podsmażamy na oleju. Gdy lekko zeszkli się, dodajemy zblendowane pomidory i czosnek. Gotujemy na małym ogniu.
Upieczone papryki obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych, następnie kroimy możliwie najdrobniej. Tak samo bakłażany- obieramy, wyjmujemy duże gniazda nasienne i kroimy możliwie jak najdrobniej.
Upieczone i pokrojone warzywa dodajemy wraz solą do gotujących się pomidorów. Gotujemy często mieszając jeszcze 30 minut.
Gorący sos przelewamy do słoików , które pasteryzujemy standardowo: zalane do 3/4 wysokości wodą, 15 minut od chwili zagotowania.
Uwagi:
1. W oryginalnym przepisie było 300g ostrej papryki, jednakże nie występującej w naszych sklepach, dlatego zastąpiłam ją chili i pepperoni zmniejszając ilość do 130g. Nadal sos bardzo pikantny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz