czwartek, 2 września 2021

sos śniadaniowy z pieczoną papryką

 


Lubię urozmaicać śniadania o nowe smaki. Dziś kolej na nadmiar papryki z własnej uprawy, oczywiście wg przepisów mistrzów past śniadaniowych, czyli turecki pomysł na śniadanie. Co dom w Turcji to przepis na jakąś pastę. Kilka już przedstawiłam, dziś jednak nowy typ- bez udziału pomidora:)

Pierwowzór stąd.

 na 4 słoiki 400ml

2,5 kg czerwonej słodkiej papryki 
3 główki czosnku 
30g pietruszki (pęczek) 
200ml octu winnego lub jabłkowego 
200ml oliwy z oliwek 
1,5 łyżki soli
 

Papryki w całości układamy na wyłożonej papierem blasze i pieczemy 10 do 15 minut w temp 200 stopni z termoobiegiem. Zależy nam by skórka łatwo odchodziła. Nie przejmujcie się jeśli miejscami mocniej się przypiecze.

W tym czasie czosnek dzielimy na ząbki, które zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aż będzie odchodziła od niego skórka (około 10 minut).

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy paprykę na 10 minut  zakrytą folią do żywności. Ważne by nie dostawała powietrza.W  tym czasie obieramy czosnek i bardzo drobno siekamy. Następnie bierzemy pęczek pietruszki i również siekamy.

Teraz czas na papryki- bardzo łatwo zdejmuje się skórka. Po oderwaniu skórek, staramy się wyjąć jak najwięcej nasion. Kroimy w drobną kosteczkę.

Do garnka wlewamy ocet winogronowy lub jabłkowy, oliwę z oliwek i posiekany czosnek. Pozwalamy zagotować się składnikom. W tedy dodajemy posiekaną paprykę, pietruszkę, sól i doprowadzamy do ponownego zagotowania.

Gdy sos zagotuje się, możesz wkładać go do słoików. pasteryzuj wówczas 15 minut od chwili zagotowania. Oczywiście woda na 3/4 słoików.


Uwagi:

1.Powyższy sos ma różnorodne zastosowanie. Idealnie pasuje do kanapek, jajecznicy, makaronu czy tez mięsa

2. Możemy użyć różnych rodzajów czerwonych papryk, ale najlepsze są mięsiste- łatwiej je się obiera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz