Lubię urozmaicać śniadania o nowe smaki. Dziś kolej na nadmiar papryki z własnej uprawy, oczywiście wg przepisów mistrzów past śniadaniowych, czyli turecki pomysł na śniadanie. Co dom w Turcji to przepis na jakąś pastę. Kilka już przedstawiłam, dziś jednak nowy typ- bez udziału pomidora:)
na 4 słoiki 400ml
Papryki w całości układamy na wyłożonej papierem blasze i pieczemy 10 do 15 minut w temp 200 stopni z termoobiegiem. Zależy nam by skórka łatwo odchodziła. Nie przejmujcie się jeśli miejscami mocniej się przypiecze.
W tym czasie czosnek dzielimy na ząbki, które zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aż będzie odchodziła od niego skórka (około 10 minut).
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy paprykę na 10 minut zakrytą folią do żywności. Ważne by nie dostawała powietrza.W tym czasie obieramy czosnek i bardzo drobno siekamy. Następnie bierzemy pęczek pietruszki i również siekamy.
Teraz czas na papryki- bardzo łatwo zdejmuje się skórka. Po oderwaniu skórek, staramy się wyjąć jak najwięcej nasion. Kroimy w drobną kosteczkę.
Do garnka wlewamy ocet winogronowy lub jabłkowy, oliwę z oliwek i posiekany czosnek. Pozwalamy zagotować się składnikom. W tedy dodajemy posiekaną paprykę, pietruszkę, sól i doprowadzamy do ponownego zagotowania.
Gdy sos zagotuje się, możesz wkładać go do słoików. pasteryzuj wówczas 15 minut od chwili zagotowania. Oczywiście woda na 3/4 słoików.
Uwagi:
1.Powyższy sos ma różnorodne zastosowanie. Idealnie pasuje do kanapek, jajecznicy, makaronu czy tez mięsa
2. Możemy użyć różnych rodzajów czerwonych papryk, ale najlepsze są mięsiste- łatwiej je się obiera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz