sobota, 9 września 2017

grzyby marynowane z papryką




Przepis znaleziony dawno temu w gazecie, tytułu nie pamiętam. Za to do dziś delektuję się smakiem:) 
Po każdym grzybobraniu robię kilka słoików takich grzybków. Nie może ich zabraknąć w mojej spiżarni.

1 kg leśnych grzybów
1 kg papryki
4 szklanki wody
1szklanka octu
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki soli

Grzyby obgotowujemy w posolonej wodzie, następnie odcedzamy. Paprykę czyścimy z nasion i kroimy w kosteczkę. W tym czasie możemy zrobić zalewę- należy zagotować wodę z octem, solą  i cukrem. Do gotującej się zalewy dodajemy pokrojoną paprykę i gotujemy około 3 minut, tylko tyle by lekko zeszkliła się, ale nie zmiękła. Po tym czasie dodajemy olej oraz grzyby. Już nie gotujemy.
Słoiczki wielkości 380g pasteryzujemy 30 minut. Oczywiście od chwili zagotowania.

1 komentarz: