czwartek, 4 kwietnia 2013

ognista pasta chilli

przepis  dosłownie ściągnięty z  tego blogu , jest tak dobrze napisany, że nie ma najmniejszego sensu go zmieniać:)


Składniki.
50 dag papryki ostrej świeżej (Chilli,Habanero, Jalapeno lub innych odmian);
1 kg papryki słodkiej czerwonej;
50 dag koncentratu pomidorowego;
10 dag cebuli;
1 łyżka soli morskiej (niezbyt płaska);
1 łyżeczka cukru płaska;
1 łyżeczka zmielonych suszonych grzybków
½ szkl soku z marchwi;
¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej;
¼  łyżeczki kminku mielonego;
25 dag jabłek winno kwaśnych;
100 ml octu jabłkowego;
50 ml oleju słonecznikowego;
50 ml wody.


Wykonanie.


Z papryk usuń ogonki, pokrój na nieregularne kawałki. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój jak paprykę, cebulę po obraniu również w dowolne kawałki , wrzuć razem do garnka, podlej wodą oraz octem wlej również olej i często mieszając doprowadź do zmiękczenia składników.
Dość często mieszaj.
Po ok 5 minutach intensywnego prażenia, do masy dodaj składniki pozostałe składniki, potrzymaj jeszcze 5 minut na małym ogniu, stale mieszając.
Lekko wystudź i jeszcze na ciepło zmiksuj wszystko blenderem do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ziarna papryki ostrej nie zmiksują się to lepiej przetrzyj całość przez sito. Postaw na małym ogniu jeszcze na 5 minut do pierwszych oznak wrzenia.
Wkładaj w małe słoiczki, najlepiej o poj. 80/90g, lub 200g po koncentracie pomidorowym.
Pasteryzuj 5-10 minut.

3 komentarze:

  1. Miło mi, że ten przepis znalazł Twoje uznanie. Na moim blogu znajdziesz jeszcze kilka przepisów wartych uwagi, nie mówiąc o łatwości wykonania, nawet dla początkujących kucharzy obu płci.
    Pozdrawiam, również Następczynię, którą do przeglądu mojego bloga zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, na pewno zajrzę:)
    Szkoda tylko, że nie posiada Pan etykiet-kategorii , bez nich długo szuka się interesujących poszukiwacza przepisów:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę, nie "panuj" mi, bo poczuję się starszym niż jestem, a imię jest prawdziwe.
    Co do etykietowania, to ni bardzo wiem jak to zrobić. :-)

    OdpowiedzUsuń