czwartek, 4 kwietnia 2013
zupa marchewkowa z migdałami
przepis podpatrzony tu
2l bulionu
4 średnie marchewki
1 spory ziemniak
2 cebule
2 ząbki czosnku
100 g migdałów
2 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka soku z cytryny
Marchewki, ziemniaka i cebulę pokroić w kostkę, następnie podsmażyć na oliwie z imbirem i czosnkiem. Całość zalać bulionem, dodać pozostałe przyprawy i gotować aż warzywa będą miękkie (ok. 20 minut) . 3/4 migdałów zmielić i dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie, dodać sok z cytryny i zmiksować całość na krem ( można zostawić kilka kawałków marchwi w całości). Ozdobić śmietana i resztą migdałów.
uwaga: jeśli macie możliwość, lepiej użyć kurkumy indyjskiej( idealnie żółta), turecka jest bardziej brązowa, przez co zupa nie ma ślicznego pomarańczowego koloru, jak ta na zdjęciu:(
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz