wtorek, 2 lutego 2016
wątróbka drobiowa w śmietanie
Ten pyszny przepis znalazłam tu, choć nieco zmieniłam sposób jego przygotowania, wg własnych upodobań i wiedzy o gotowaniu wątróbki.Zrobiłam go na ostatnią imprezę domową i choć to podroby...zniknęły jako pierwsze! Przepis jest wyśmienity. Osobiście zaintrygowało mnie połączenie śmietany i wątróbki i wiecie co? Jest to super połączenie.
składniki:
1/2 kg wątróbki drobiowej
3 duże cebule lub 4 małe
2 ząbki czosnku
500ml śmietany 18%
garść świeżego tymianku lub 1-2 łyżeczki suszonego
2 łyżeczki majeranku
olej do smażenia (jakieś 2-3 łyżki)
sól wg smaku (około1- 2 łyżeczek)
1 czubata łyżeczka pieprzu
mąka do obtoczenia wątróbek
1-2 szklanki wody
Wątróbkę możemy pokroić na mniejsze kawałki, ja jednak wolę w całości, toteż takie kawałki obtaczamy w mące. Nie płuczę wątróbki, bo uważam, że jak każde inne mięso, traci ona w ten sposób swój smak, może nawet bardziej.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę- podsmażamy. Gdy cebulka będzie szklista dodajemy wątróbkę i chwilkę (dosłownie!) smażymy. Tak, by mąka przylepiła się do wątróbek. W tedy dodajemy połowę wody (uwaga- szybko wyparuje pod wpływem ciepła patelni), zioła i pieprz. Teraz nie dodajemy soli bo wątróbka będzie twarda!. Jeżeli woda nam drastycznie wyparowała, dodajemy resztę- tak by zakryła wątróbki. Teraz zmniejszamy ogień i dusimy (przykrywamy pokrywką) całość 8 minut. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wodę (jakieś kolejne 5 minut). Na 2 minuty przed końcem duszenia (gdy wody jest jeszcze ciut ciut) wlewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia ale nie gotujemy. Wyłączamy gaz i teraz dopiero solimy.
Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz