środa, 3 lutego 2016

wątróbka drobiowa po indyjsku (chicken liver masala fry)



Moja rodzinka uwielbia kuchnię indyjską. Po zjedzeniu pierwszych kęsów najstarszy powiedział: Super, rób ją częściej! Przepis znalazłam na tej stronie.
Nie zrażajcie się ilością składników, danie robi się naprawdę szybko.

składniki:
500g wątróbek drobiowych
1 duża cebula
10 liści curry
2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej (można ją zastąpić rozgniecionym czosnkiem i imbirem)
1/2 łyżeczki mielonego chilli
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka soli

1 szklanka wody
3 łyżki oleju

Jak zrobić pastę czosnkowo- imbirową: 1duży ząbek czosnku i 1 cm świeżego imbiru bardzo drobno siekamy i ucieramy np. moździerzem (lub blenderem) na jak najbardziej gładką masę.

Cebulę  kroimy w cieniutkie piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i zmażymy
aż się zrumieni, wtedy dodajemy liście curry i pastę czosnkowo-imbirową- smażymy jeszcze minutę, dodajemy wątróbki.
Chilli, kurkumę, pieprz i kolendrę mieszamy, dodajemy odrobinę wody, by powstała pasta i wrzucamy na patelnię do wątróbki. Teraz szybko mieszamy, by wątróbki pokryły się przyprawami, dolewamy około pół szklanki wody, by powstał sos i smażymy około 10 minut dolewając wodę w razie potrzeby. Na dwie minuty przed końcem dodajemy garam masalę a tuż przed wyłączeniem gazu solimy i mieszamy. Podajemy z ryżem lub pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz