sobota, 7 sierpnia 2021

smażone pikle ogórkowe

 


3kg dużych, przerośniętych ogórków (po obraniu 1,5kg)
1szklanka octu
2 szklanki cukru
2 łyżki soli niejodowanej
2 łyżki gorczycy 


Ogórki myjemy, obieramy, tniemy na 4 części i wydrążamy nasiona. 

Myjemy słoiki. Powyższa porcja starcza na 2 słoiki 900ml lub 4 po 500ml.

W garnku gotujemy ocet z cukrem solą i gorczycą. Wrzucamy oczyszczone ogórki i smażymy aż z jasnozielonego koloru zaczną zmieniać się na szklisto- kremowy. Znakiem rozpoznawczym jest to, że ogórek zaczyna robić się miękki.

Miękkie plasterki wyjmujemy wprost do przygotowanego słoika. Robimy to na bieżąco, nie czekamy aż ostatni ogórek w garnku zeszkli się. Gdy zauważysz, że któryś z plasterków jest już gotowy, to przenosisz go do słoika:)

Na koniec zalewamy ogórki pozostałą ze smażenia marynatą, zakręcamy i przekręcamy słoik do góry dnem, by zamknął się. Jest to możliwe, gdy mamy gorące ogórki zalane gorącą marynatą:)

Całość nie potrzebuje już pasteryzowania. Smacznego!

Uwagi:

1 Najlepsze do pikli są przerośnięte, już żółte ogórki. Wtedy uzyskamy piękny biały kolor pikla. Niestety, takie ogórki to tylko z własnego ogródka- nie spotkałam takich w sprzedaży


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz