niedziela, 8 sierpnia 2021

pikle ogórkowe wg przepisu Gienka

 


To przepis mojego śp. Taty. Robił genialne pikle- odpowiednio kwaśne, odpowiednio chrupkie, odpowiednio szkliste. Po prostu idealne.

na słoiki 900ml

 przerośnięte ogórki
1 ząbek czosnku
1 baldachim kopru
1 cm chrzanu
1,5 łyżeczki gorczycy
 
 zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
166g cukru (3/4 szklanki)

 Ogórki obieramy, kroimy na 4 części, wydrążamy nasiona, następnie solimy i odstawiamy na 24h.

Po tym czasie układamy w słoiki możliwie ciasno. Do każdego słoika wkładamy koper, plastry czosnku, chrzan i gorczycę, następnie plastry ogórków. Całość zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 20 min od chwili zagotowania.

Uwagi:

Cała sztuka w chrupkości wg taty to cierpliwość- odpowiednie "odwodnienie" ogórka w czasie tych 24h leżakowania w soli:)

Trzeba też uważać na czas gotowania- nie chcemy ich przegotować, tylko zamknąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz