To przepis mojego śp. Taty. Robił genialne pikle- odpowiednio kwaśne, odpowiednio chrupkie, odpowiednio szkliste. Po prostu idealne.
na słoiki 900ml
przerośnięte ogórki
1 ząbek czosnku
1 baldachim kopru
1 cm chrzanu
1,5 łyżeczki gorczycy
zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
166g cukru (3/4 szklanki)
Ogórki obieramy, kroimy na 4 części, wydrążamy nasiona, następnie solimy i odstawiamy na 24h.
Po tym czasie układamy w słoiki możliwie ciasno. Do każdego słoika wkładamy koper, plastry czosnku, chrzan i gorczycę, następnie plastry ogórków. Całość zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 20 min od chwili zagotowania.
Uwagi:
Cała sztuka w chrupkości wg taty to cierpliwość- odpowiednie "odwodnienie" ogórka w czasie tych 24h leżakowania w soli:)
Trzeba też uważać na czas gotowania- nie chcemy ich przegotować, tylko zamknąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz