świeże, zielone ogórki
1 łyżeczka gorczycy na słoik
po 10 ziaren kolorowego pieprzu na słoik
po 2 ząbki czosnku na słoik 900ml
plaster świeżej ostrej papryczki (habanero, chilli lub innej ulubionej ostrej) lub suszonej chilli
1 łyżka oliwy z oliwek na słoik
Zalewa na 6 słoików 500ml:
5 szklanek wody
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 5% jabłkowego
2 łyżki soli
3 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
słoiki 500ml
Ogórki obieramy, kroimy w plastry, układamy możliwie ciasno w słoiku, dodajemy gorczycę, pieprz, czosnek, paprykę i oliwę z oliwek.
Gotujemy zalewę: Wodę (najlepiej filtrowaną) gotujemy, gdy zacznie wrzeć, dodajemy wszystkie składniki- doprowadzamy do zagotowania i jeszcze gorącą zalewamy ogórki.
Słoiki wkładamy do dużego garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy 5 minut od chwili zagotowania się wody.
Inna opcja to pasteryzacja w piekarniku: 8 minut w temp 120 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz