poniedziałek, 9 sierpnia 2021

ogórki curry na ostro

 



 świeże, zielone ogórki
1 łyżeczka gorczycy na słoik
po 10 ziaren kolorowego pieprzu na słoik
po 2 ząbki czosnku na słoik 900ml
plaster świeżej ostrej papryczki (habanero, chilli lub innej ulubionej ostrej) lub suszonej chilli
1 łyżka oliwy z oliwek na słoik
 

  Zalewa na 6 słoików 500ml:
  5 szklanek wody
  1,5 szklanki cukru
  1,5 szklanki octu 5% jabłkowego
  2 łyżki soli
  3 łyżeczki curry
  1 łyżeczka kurkumy

słoiki 500ml

 Ogórki obieramy, kroimy w plastry, układamy możliwie ciasno w słoiku, dodajemy gorczycę, pieprz, czosnek, paprykę i oliwę z oliwek.

Gotujemy zalewę: Wodę (najlepiej filtrowaną) gotujemy, gdy zacznie wrzeć, dodajemy wszystkie składniki- doprowadzamy do zagotowania i jeszcze gorącą zalewamy ogórki.

Słoiki wkładamy do dużego garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy 5 minut od chwili zagotowania się wody.

Inna opcja to pasteryzacja w piekarniku: 8 minut w temp 120 stopni 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz