wtorek, 10 sierpnia 2021

chutney-sos z czarnej porzeczki do mięs i serów

 


 Kolejny sos do białych mięs, serów pleśniowych a nawet ryb, który podajemy go na zimno. Zimą robiłam sos żurawinowy, niedawno z czerwonej porzeczki, kolej na czarną porzeczkę. Zaintrygował mnie skład sosu. Ciekawy, aromatyczny, lekko pikantny, kwaskowaty z lekką nutą orzeźwienia mięty. Przepis  znalazłam na  tym blogu. 

Zastosowałam jedynie niewielkie zmiany proporcji, co, moim zdaniem, wyszło na dobre:)

Z poniższej ilości wyszło mi 7 słoiczków 350g

1,5 kg owoców czarnej porzeczki
6 łyżek cukru trzcinowego
1 szklanka listków mięty
9 łyżek miodu
12 łyżek octu z czerwonego wina
sok z 1 cytryny 
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczki chili


Owoce pozbawiamy szypułek, mieszamy z cukrem, pieprzem, chili i miętą. Odstawiamy na 1h aby puścił sok. Po tym czasie gotujemy na małym ogniu z octem winnym, sokiem z cytryny i solą około 8 minut. Na koniec dodajemy miód- całość mieszamy do rozpuszczenia miodu i jeszcze gorące zamykamy w słoikach. Pasteryzujemy 10 minut od chwili zagotowania.

 


Uwagi:

1. Szklanka mięty dotycz szklanki listków luźno wrzuconych, nie zmielonych i nie upchanych

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. To też mój pierwszy tego rodzaju, ale zasmakował, dlatego znalazł miejsce na moim blogu:)
      Pierwotny przepis miał znacznie więcej mięty, mnie odpowiada wersja z nutą mięty- czyli moja:)

      Usuń