środa, 11 sierpnia 2021

chutney-sos z czerwonej porzeczki do mięs



 Ponieważ w tym roku porzeczka obrodziła, w spiżarni jest dużo soków, więc postanowiłam zrobić sos porzeczkowy, wino porzeczkowe i ocet porzeczkowy. Do czego może się przydać sos porzeczkowy? Uwielbiam sos żurawinowy a porzeczka świetnie zastępuje dużo droższą żurawinę, a więc idealnie komponuje się z wszelkimi serami pleśniowymi, oscypkami, pasztetami, gęsiną, kaczką, dziczyzną, z mięsami podawanymi na zimno. Przepis znalazłam tu. 

1kg czerwonej porzeczki
500g cukru (najlepiej trzcinowego)
65ml octu jabłkowego (1/4 szklanki)
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1 łyżeczka mielonych goździków
2 łyżeczki czerwonego pieprzu ( grubo zmielonego lub rozgniecionego)
szczypta soli (1/4 łyżeczki)


Porzeczki delikatnie mieszamy (tak aby w jak najmniejszym stopniu uszkodzić kuleczki owoców) z cukrem, cynamonem, czerwonym pieprzem i odstawiamy na godzinę aby puściły sok. Następnie dodajemy ocet jabłkowy , sól i podsmażamy na małym ogniu. Mieszamy co jakiś czas aby zawartość garnka nie przypaliła się. Gotujemy 5 minut od momentu gdy zawrze.

W międzyczasie możemy przygotować małe słoiczki, do których przekładamy gorący sos. 

Teraz pozostała nam pasteryzacja: gotujemy słoiki 10 minut zalane wodą do 3/4 wysokości.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz