max 30 dag owoców jagodowych (truskawki, maliny, borówki, porzeczki)
4 jajka
1 szkl cukru
16g cukru wanilinowego
4 jajka
1 szkl cukru
16g cukru wanilinowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250ml jogurtu lub maślanki
100g stopionego masła lub 100ml oleju
4 szklanki mąki (
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250ml jogurtu lub maślanki
100g stopionego masła lub 100ml oleju
4 szklanki mąki (
kruszonka:
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki cukru
60g masła
Kruszonka:
Składniki na kruszonkę rozcieramy, aż do uzyskania małych grudeczek.
Owoce- w zależności jakich używamy: truskawki i borówki nie wymagają dodatkowych obróbek. Owoce kwaskowate potrzebują uprzedniego lekkiego obsmażenia w łyżce cukru, inaczej będą w cieście kwaśne.
Ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do ich połączenia. Ciasto wylewamy na blachę (tradycyjna wielkość) i układamy na nim owoce. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz