piątek, 13 sierpnia 2021

babka szpinakowa

 


 Ten genialny przepis znalazłam na jednym z tureckich kanałów o gotowaniu o- tu. 

Spodobało mi się szybkością i prostotą wykonania, w dodatku jest tanie i bardzo smaczne. Nadaje się do przechowywania- nie zsycha się, jest przyjemnie wilgotne i...zielone. Zachęcam do spróbowania.

 

100g świeżego szpinaku
200ml oleju
3 jajka
240g cukru 
300ml mleka
300g mąki tortowej
10g proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego 


Szpinak miksujemy powoli dodając olej, Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej gęstej masy. Do masy dodajemy szpinak i mleko- delikatnie łączymy składniki, następnie proszek i przesianą przez sito mąkę.

Blachę smarujemy tłuszczem (olej lub masło), delikatnie posypujemy mąką krupczatką lub kaszą manną, aby łatwo było wyciągnąć z blaszki babkę po upieczeniu. Można zamiast tego wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

Przelewamy ciasto na blachę i pieczemy w temp 175 stopni przez 50 minut. Jeżeli nakłujemy babkę patyczkiem i będzie on suchy, oznacza, że ciasto jest już gotowe.

Uwagi:

1. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika

2 Po upieczeniu posypujemy cienką warstwą cukru pudru. Ciasto jest samo w sobie bardzo słodkie, więc nie potrzeba go dosładzać

3. Tak naprawdę czas pieczenia będzie zależny od grubości ciasta, tzn. im wyższe ciasto, tym dłużej musimy piec. Ja piekę w wąskiej prostokątnej  foremce (14cm x 31cm)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz