piątek, 2 stycznia 2015
krakersowiec
1 1/2 paczki krakersów lub 1 duża
2 paczki herbatników
1/2 litra śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
śmietan-fix
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowy kajmak
4 łyżki startej czekolady
krem:
1/2 litra mleka
1/2 szkl mąki krupczatki
2 żółtka
1/2 szkl cukru
1/2 kostki masła
Mleko w puszce ugotować na karmel (3h w garnku z wodą, tak by puszka była zakryta).
1/4 mleka ugotować z cukrem. W pozostałej ilości rozprowadzić mąkę krupczatkę i żółtka. Wlać do gotującego się mleka i intensywnie mieszać. Przestudzoną masę zmiksować z masłem.
Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru i śmietan-fixem.
Przekładać kolejno warstwy:
dno blaszki: herbatniki, potem masa budyniowa, zakryć ją krakersami, wyłożyć ugotowany karmel a na karmel śmietanę.
Wierzch posypać startą czekoladą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuń