piątek, 2 stycznia 2015

krakersowiec



1 1/2 paczki krakersów lub 1 duża
2 paczki herbatników
1/2 litra śmietany 36%
 3 łyżki cukru pudru
śmietan-fix
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowy kajmak
4 łyżki startej czekolady

krem:
1/2 litra mleka
1/2 szkl mąki krupczatki
2 żółtka
1/2 szkl cukru
1/2 kostki masła

Mleko w puszce ugotować na karmel (3h w garnku z wodą, tak by puszka była zakryta).

1/4 mleka ugotować z cukrem. W pozostałej ilości rozprowadzić mąkę krupczatkę i żółtka. Wlać do gotującego się mleka i intensywnie mieszać. Przestudzoną masę zmiksować z masłem.

Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru i śmietan-fixem.

Przekładać kolejno warstwy:

dno blaszki: herbatniki, potem masa budyniowa, zakryć ją krakersami, wyłożyć ugotowany karmel a na karmel śmietanę.
Wierzch posypać startą czekoladą.

2 komentarze: