sobota, 13 października 2012

kurczak w sosie czosnkowym




przepis i inspirowany wpisem w "Wyśmienita kuchnia francuska"
 
6 udek kurczaka
1 duża cebula
200g czosnku
2/3 szkl białego wytrawnego wina
3/4 szkl rosołu
4 gałązki tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
1 gałązka rozmarynu lun szypta suszonego
1 listek laurowy
sól, pieprz

Udka posolić, popieprzyć, zrumienić na patelni. Wyjąć kawałki kurczaka a tłuszcz zlać jeśli jest go za dużo. Na tłuszczu podsmażyć czosnek i cebulę, następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu aż się zrumieni. Wtedy dolać wino, zagotować, włożyć kurczaka, wlać rosół, dodać zioła i zagotować. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 25 min do piekarnika (aż z udka po nakłuciu wyciekać będzie jasny sok). Wyjąć udka, zioła a powstały sos przetrzeć za pomocą blendera na gładką masę. Ponownie włożyć w sos udka i dusić na wolnym ogniu 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz