niedziela, 14 października 2012
bułka meksykańska- bolillos
przepis znaleziony tu
Składniki:
zaczyn:
100g mąki pszennej
1/4 kostki drożdży
1 1/4 szkl. letniej wody
1 łyżka miodu
ciasto:
400g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka roztopionego smalcu
Mieszankę na zaczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie powoli dodawać pozostałe składniki. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na 1h by wyrosło. Następnie odgazować i podzielić na bułeczki (ok 10 szt), odstawić na 10 min, uformować pożądany kształt i pozostawić do wyrośnięcia (ok 40 min). Przed włożeniem do pieca naciąć wzdłuż. Piec 30 min w temp 190 stopni, koniecznie z parą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz