sobota, 8 października 2016
ciasto coca cola
Mięciutkie, wilgotne ciasto, o lekko piernikowym posmaku spodu i orzechowej masie z kremem śmietanowym. Aż się nasuwa pytanie- gdzie tu coca cola? W smaku niewyczuwalna :) Bardziej przebijają się orzechy. Oto ciasto coca cola, którego inspiracją był ten i ten blog. Z obu wyszła moja wersja ciasta:)
biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki coca coli
3 łyżki kakao
kilka łyżek coca coli do nasączenia biszkoptu
masa orzechowa:
150g herbatników
150g zmielonych orzechów włoskich
150g miękkiego masła
150g cukru pudru
200ml coca coli
2 łyżki rumu
masa śmietanowa:
1/2 l śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
3łyżeczki żelatyny
galaretka:
100ml coca coli
1/2 szklanki wody
2 łyżki żelatyny
Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Pod koniec dodajemy proszek, kakao, mąkę i 2 łyżki coca coli. Ciasto przelewamy na blachę (25x39cm) wyłożoną pergaminem i pieczemy 30 minut w temp 180%.
Masa orzechowa: Herbatniki mielimy, mieszamy z orzechami i coca colą i rumem na jednolita masę.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, na koniec dodajemy masę orzechową.
Masa powinna być gęsta, dlatego odstawiamy ją na 30 minut aby herbatniki "wypiły" coca colę.
W tym czasie zabieramy się za masę śmietanową:
Żelatynę namaczamy w gorącej wodzie, następnie rozpuszczamy dolewając niewielka ilość wody i pozostawiamy do przestygnięcia.
Śmietanę ubijamy (uwaga by nie przebić, bo wyjdzie nam masło), pod koniec dodając cukier puder i przestudzoną żelatynę.
Masę śmietanową wykładamy na masę orzechową.
Galaretka:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki przegotowanej wody. Dodajemy resztę coca coli i zostawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną galaretkę wylewamy na ciasto.
uwagi: Dlaczego dodałam tak dużo żelatyny do galaretki? Bo coca cola nie chciała zgęstnieć tak łatwo jak inne soki;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmmm pychotki... ! Zjadłbym! Ja teraz staram się zdrowo odżywiać z www.kcalmar.com Polecam, jako inspirację:)
OdpowiedzUsuńIntrygujące!
OdpowiedzUsuń