niedziela, 6 listopada 2016
Akoho sy Voanio (czyli kurczak w mleku kokosowym)
Przepis pochodzi z Afryki Południowej, dokładniej z kuchni madagaskarskiej, gdzie jest daniem narodowym. To danie jest po prostu boskie! Połączenie mleka kokosowego, pomidorów i soku z cytryny z imbirem zaskakuje. Nie spotkałam się jeszcze z osobą, która powiedziałaby, że to danie jest niesmaczne, przeciwnie, mówią : rewelacja!
1kg kurczaka
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 cytryna
sól, pieprz
400ml mleka kokosowego
2 pomidory lub 1 puszka 400ml
1 łyżeczka mielonego imbiru
łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego do smażenia
Sok z cytryny mieszamy z 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką pieprzu i następnie marynujemy w nim kurczaka, około godzinę. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy aż się zeszkli, wtedy dodajemy kurczaka i dalej smażymy, aż się zrumieni. Wtedy dodajemy imbir i pokrojonego pomidora. Dusimy kilka minut. Dodajemy mleko kokosowe i dusimy aż sos zgęstnieje. Danie najlepiej smakuje z ryżem parabolicznym:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Takie przepisy są najlepsze. Ja właśnie ostatnio gotuję z aplikacją www.kcalmar.com Polecam, jako inspirację:)
OdpowiedzUsuńBajeczny smak.Super przepis.Dzieki -;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował:)
OdpowiedzUsuń