piątek, 6 sierpnia 2021

ogórki żydki

  


Uwielbiam pikle i wszelkie ich odmiany. Ta, choć z egzotycznymi dla nas przyprawami, okazała się bardzo dobra. Przepis zaczerpnęłam  stąd.

 Porcja na 8 słoików 500ml

ok 2,2 kg ogórków gruntowych
2 duże cebule   
2 łyżki oleju
do każdego słoiczka: 
3 ziela ziarenka angielskiego
1 łyżeczka gorczycy
5 ziaren kolorowego pieprzu
1 mała gałązka kopru z nasionami
2 małe ząbki czosnku

zalewa

6 szklanek wody
1,5 szklanki octu 10 %
2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
2-3 listki laurowe

Cebulę kroimy w talarki i smażymy na wolnym ogniu aż uzyskamy złocisty kolor.
Do każdego umytego słoika wkładamy łyżkę usmażonej cebuli, gałązkę kopru, 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren kolorowego pieprzu i łyżeczkę gorczycy. Ogórki kroimy na pół (większe na 3 części), każdy nacinamy z jednej strony na krzyż (tak do 1/2-2/3 wielkości) ale nie do końca. Układamy je w słoikach. Na wierzch kładziemy drugi ząbek czosnku pokrojony w plastry i odrobinę cebuli.
Zalewa: Gotujemy wszystkie składniki. Zalewamy gorącą ogórki. Do każdego słoiczka wkładamy część listka laurowego.
Gotujemy 5 minut od momentu zagotowania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz