sobota, 12 stycznia 2013

syrop imbirowy i kandyzowany imbir



 inspirowany tym  przepisem

500g imbiru
800g cukru
1l wody
10 ziaren pieprzu
szczypta soli

cukier do obtoczenia imbiru

Imbir obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, zalać wodą, dodać sól, pieprz i cukier. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 40min. Do konsystencji rzadkiego miodu. W tedy przecedzić syrop a gorące kawałki imbiru obtoczyć w cukrze i pozostawić do wysuszenia.

Jeżeli ktoś nie lubi ostrego smaku imbiru, można najpierw zalać wodą i obgotować go 10 min, potem zalać właściwą zalewą z dodatkami i postępować jak wyżej.

Syrop imbirowy z dodatkiem łyżki miodu i soku cytryny to doskonały lek na przeziebienie i wzmocnienie organizmu.


2 komentarze:

  1. uwielbiam smak imbiru pod każdą postacią ;-)
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Milo mi, ze przepis sie przydal :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń