Kolejny przepis na ciekawe pikle. W smaku wyborne, choć dodatki zaskakujące:) Polecam.
Z poniższej porcji wyjdą 4 słoiki 500ml
2kg ogórków
garść soli kamiennej
zalewa:
4 szkl wody
1 szkl wody z ogórków
1 szklanka octu winnego/ jabłkowego lub 1/2 zwykłego 10%
180g miodu (1/2 szklanki)
110g cukru (1/2 szklanki)
na słoik:
1 łyżeczka gorczycy
1 listek laurowy
2 kulki ziela
3 kulki pieprzu
1 goździk
1/2 cm kory cynamonu
Duże żółte ogórki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Posypujemy solą i odstawiamy na 1 godzinę.
Do zagotowanego octu dodajemy szklankę wody z ogórków, cukier i miód.
W każdy słoik wrzucamy przyprawy, wkładamy plastru ogórków i zalewamy zalewą.
Pasteryzujemy 20 minut od chwili zagotowania.
Uwagi:
1. Z 4 kg ogórków uzyskamy 2kg wyłuskanych ogórków. Taka porcja starcza na 4 słoiki 500ml lub 2 900ml.
2.Marynatę miodowo-korzenną można wykorzystać do sosu sałatkowego- wystarczy dodać oliwę:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz