środa, 4 sierpnia 2021

ogórki curry wg Aleex

 


 

przepis znaleziony tutaj.

  ok. 3 kg ogórków jednakowej wielkości
  gorczyca
  ziele angielskie
  pieprz czarny ziarnisty
plasterek ostrej papryczki na słoik (opcjonalnie)

 Zalewa:
  5 szklanek wody
  1,5 szklanki cukru
  1 szklanka octu 10%
  2 łyżki soli
  3 łyżeczki curry
  1 łyżeczka kurkumy

500ml słoiki

Ogórki  myjemy, obieramy i kroimy w plasterki lub ćwiartki- jak kto woli. Następnie wkładamy do czystych (umytych i wyparzonych) słoików. Staramy się ułożyć je dość ciasno aby nie wypływały z zalewy.
 Do każdego słoika dodajemy: 1 łyżeczkę gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu i plasterek papryczki dla tych , co lubią pikantniejsze.

Gotujemy zalewę:
Wszystkie składniki zalewy należy zagotować i gorącą zalewamy ogórki.
 Słoiki wkładamy do dużego garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy 5 minut od chwili zagotowania się wody.


Uwagi:
1.Słoiki parzymy na dwa sposoby:  albo zalewamy do samego czubka przegotowaną wodą i pozostawiamy na  kilka minut (aż woda na tyle przestygnie, że swobodnie wylejemy ją ze słoika nie parząc palców) lub wstawiając je do piekarnika, gdzie trzymamy je 10 minut w temp. 100 stopni.

 2. Należy przestrzegać czasu gotowania, gdyż zbyt długo gotowane ogórki stracą swoją chrupkość i kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz