przepis znaleziony tutaj.
ok. 3 kg ogórków jednakowej wielkości
gorczyca
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
plasterek ostrej papryczki na słoik (opcjonalnie)
Zalewa:
5 szklanek wody
1,5 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
2 łyżki soli
3 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
500ml słoiki
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki lub ćwiartki- jak kto woli. Następnie wkładamy do czystych (umytych i wyparzonych) słoików. Staramy się ułożyć je dość ciasno aby nie wypływały z zalewy.
Do każdego słoika dodajemy: 1 łyżeczkę gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu i plasterek papryczki dla tych , co lubią pikantniejsze.
Gotujemy zalewę:
Wszystkie składniki zalewy należy zagotować i gorącą zalewamy ogórki.
Słoiki wkładamy do dużego garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy 5 minut od chwili zagotowania się wody.
Uwagi:
1.Słoiki parzymy na dwa sposoby: albo zalewamy do samego czubka przegotowaną wodą i pozostawiamy na kilka minut (aż woda na tyle przestygnie, że swobodnie wylejemy ją ze słoika nie parząc palców) lub wstawiając je do piekarnika, gdzie trzymamy je 10 minut w temp. 100 stopni.
2. Należy przestrzegać czasu gotowania, gdyż zbyt długo gotowane ogórki stracą swoją chrupkość i kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz