wtorek, 11 czerwca 2013

młoda kapusta duszona



1 główka młodej kapusty
3 łyżki smalcu domowego z mięsem lub 15 dag  świeżego boczku
1 szkl wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
sok z 1/2 cytryny
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
odrobina pieprzu

do zaprawy
150 ml śmietany
i/lub 3 łyżki mąki
1 łyżka tłuszczu (masło, smalec)

W garnku stopić smalec, lub pokrojony w kostkę boczek, dodać poszatkowaną kapustę i podsmażyć (aż zrobi się szklista). Wtedy dodać wodę i dusić pod przykryciem ok 10 minut. Po tym czasie solimy, pieprzymy,wrzucamy pokrojony koperek i szczypiorek oraz wlewamy sok z cytryny, dusimy jeszcze 3 minuty, a następnie:
wersja pierwsza : dodajemy śmietankę i gotowe ( z mąki rezygnujemy)
wersja druga: rezygnujemy z śmietanki, natomiast mąkę rumienimy na łyżce tłuszczu, rozcieńczamy odrobina wody i mieszamy z kapustą.
wersja trzecia: łączymy  wersję pierwszą i drugą, tzn. zaczynamy od wersji drugiej a następnie przechodzimy do pierwszej- zalewamy śmietanką.
Finito!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz