czwartek, 4 kwietnia 2013

burfi





1 szkl mleka w proszku
1 szkl cukru
1/2 szkl wody
5 dag masła
10 ziaren kardamonu

mieszankę można wzbogacić sokiem z cytryny, migdałami lub pistacjami

Cukier i wodę gotować ciągle mieszając aż, syrop zacznie gęstnieć (tzw. metoda "na nitkę"). Mleko w proszku podsmażamy na maśle (ok 2 minut), po czym dodajemy do syropu wraz z kardamonem. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, następnie wylewamy do foremki.
Ja skorzystałam z foremek do babeczek, by potem wyjąć deser z papierków, wystarczyło włożyć papierek na 4 sekundy do przegotowanej wody- bardzo ładnie odchodził:)


Burfi cytrynowe



2 szkl mleka w proszku
2 szkl cukru
1 szkl wody
10 dag masła
15 ziaren kardamonu
sok z 1 cytryny
3 łyżki płatków migdałowych

Cukier i wodę gotować ciągle mieszając aż, syrop zacznie gęstnieć, wtedy dodać ziarna kardamonu i sok z cytryny następnie dodać masło, a gdy się rozpuści dodać płatki migdałowe i mleko w proszku. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, następnie wylewamy do foremki.
Ja skorzystałam z foremek do babeczek, by potem wyjąć deser z papierków, wystarczyło włożyć papierek na 3 sekundy do przegotowanej wody- bardzo ładnie odchodził:)

Milk Burfi
4 szklanki mleka pełnego
4 łyżeczki świeżego soku z cytryny
4 łyżki mleka w proszku
6 łyżek cukru pudru
6 łyżek masła (ghee)
1 łyżeczka proszku kardamon lub 10 ziaren

 Mleko zagrzać, dodać sok z cytryny- powstanie twarożek, który odcedzamy (pozostawiamy do odsączenia na 3h). Wymieszać mleko w proszku z cukrem, dodać do sera i zagnieść na jednolitą masę. Na patelni rozpuścić masło, dodać masę serową i smażyć na bardzo wolnym ogniu aż masło się oddzieli. Przestudź i dodaj kardamon. Zagnieć ponownie uformuj placek i pozostaw do ostygnięcia. Wtedy pokrój w kostkę.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz