niedziela, 7 kwietnia 2013

konfitura brzoskwiniowa z migdałami i rumem




 Przepis, choć z własnymi modyfikacjami,zaczerpnięty stąd. 
Wyjątkowa konfitura, świetnie komponuje się z tapioką na mleku kokosowym, taką jak tu


Składniki (ok. 3 słoiczki 410g)
2 kg brzoskwiń (waga bez pestek)
200g cukru
sok z  1 cytryny
około 200g obranych migdałów
4 łyżeczki rumu

 Aby uzyskać 2kg brzoskwiń obranych i pozbawionych pestek, musimy kupić 3 kg.

Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki i kroimy w małą kostkę. Owoce zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy na około 12 godzin. zasypane owoce puszczą sok. Następnie wszystko gotujemy przez ok 40 minut. Migdały sparzamy, podprażamy na suchej patelni i dodajemy do dżemu 15 minut przed końcem gotowania, z kolei rum i sok z cytryny 5 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do czystych, gorących, wyparzonych i osuszonych wypieczonych słoików i pasteryzujemy. 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz