sobota, 3 września 2016

zupa ogonowa



1 ogon wieprzowy (lub jeden wołowy- ten jest zdecydowanie smaczniejszy)
2 marchewki
1 pietruszka
1 por (biała część)
1/4 selera
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
3 suszone grzybki
1,5 łyżeczki soli
1łyżka majeranku
400g pomidorów w puszce
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
5 ziemniaków
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1/4 łyżeczki pieprzu
3l wody

Do garnka wlewamy wodę i wkładamy ogon, dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, grzybki, warzywa (bez cebuli) i dusimy pod przykryciem 40 minut.
Na patelni podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę, dodajemy paprykę słodką i ostrą, majeranek, następnie zalewamy pomidorami, dodajemy koncentrat i dalej podsmażamy około 5 minut.
Podsmażone pomidory z cebulą dodajemy do wywaru wraz z pieprzem,obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Całość wstawiamy na gaz. W międzyczasie kroimy w kostkę marchew , pietruszkę i seler, w talarki pora i dodajemy do zupy. Ogony obieramy ze skóry, kości i tłustego. Mięso dorzucamy do zupki, którą dusimy jeszcze 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz