czwartek, 29 czerwca 2017

zapiekanka ziemniaczana z mozzarellą i suszonymi pomidorami




Coś zupełnie innego, a jednak treściwe i smaczne danie. Polecam na wiosenno-letnie biesiady na świeżym powietrzu;)
Przepis autorski




5 dużych ziemniaków
5 plastrów wędzonego parzonego boczku (po 0.5cm grubości każdy)
1 średnia cebula
5 suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
100 ml śmietany kremówki
5 plastrów centymetrowych sera twardego mozzarella (najlepszy z firmy Ceko lub Pasłęk)
1 łyżeczka soli

Ziemniaki kroimy w plastry, boczek w drobną kostkę. Cebulę kroimy w plasterki, wrzucamy do blendera z serem, suszonymi pomidorami, oliwą, czosnkiem i solą.
Na dno blaszki sypiemy połowę boczku, układamy gęsto połowę plasterków ziemniaków. Wierzch ziemniaków smarujemy zblendowaną masą, którą posypujemy resztą boczku i przykrywamy drugą połową plastrów ziemniaczanych. Całość polewany śmietanką, zakrywamy folią aluminiową (świecącą stroną  w dół) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 40 minut (czas zależy od gatunku ziemniaka- ziemniaki do pieczenia będą gotowe szybciej, te do gotowania musimy trzymać dłużej. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i podpiekamy jeszcze 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz