sPrzepis jest tak dobry, że postanowiłam nic w nim nie zmieniać- pochodzi z tej strony.
Na chleb (2 bochenki):
700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
300 ml wody
130 ml mleka
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki drożdży instant (albo około 20 g świeżych)
Na pomadę:
100 ml wody
1 czubata łyżeczka mąki
szczypta soli
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i
elastyczne (min 10 min). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1
godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie równe części i formujemy z
nich bochenki. Układany na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z
piekarnika. Papier można dodatkowo oprószyć mąką. Przykrywamy ściereczką
i znowu zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Nagrzewamy
piekarnik do 230 stopni i w tym czasie robimy pomadę, czyli w malutkim
rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól. Doprowadzamy do
wrzenia i wyłączamy.
Nacięty
lub nie nacięty chleb smarujemy obficie pomadą, nie żałujcie sobie. Na
bogato posmarujcie. Idealne do tego celu są silikonowe pędzle kuchenne.
Wysmarowany chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut
(na grzałkach góra-dół). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180
stopni i pieczemy jeszcze 30 minut, aż chleb będzie rumiany.
Po upieczeniu studzimy chleb na kratce
Uwagi:
1 Cisto można wyrabiać ręcznie- nie krócej niż 15 minut. Ciasto musi być elastyczne, nie kleić się do rąk, takie, by można było uformować bochenek.. Można też do tego użyć robota z hakami lub termomixa.
2 Chleba NIGDY nie jemy gorącego- można w ten sposób zniszczyć sobie żołądek- GWARANTOWANY mocny ból żołądka. Tak naprawdę to bardzo niebezpieczne, szczególnie dla dzieci. Chleb jest "żywy"- ciepły chleb oddycha- zabiera z otoczenia tlen. Pewnie dlatego nasze babcie zawsze powtarzały, że chleba się widelcem nie bierze, chleb też się szanuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz