wtorek, 27 października 2020

babka waniliowa Janki


 

  Szybka, puszysta, po prostu cudowna babka wg starego przepisu. Bajecznie pyszna i bajecznie prosta- po prostu nie może się nie udać. Polecam początkującym:)

4 jajka
1 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
100g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
48g cukru waniliowego


Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy masło, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, a na koniec mąkę.
W osobnej miseczce ubijamy białka i delikatnie mieszamy z pozostałym ciastem.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni, aż ciasto zrobi się złote a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Jeszcze ciepłą posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz