Przepis pochodzi z tej strony,ale posiada małe modyfikacje, dzięki którym jest wyrazistsza w smakui bardziej płynna:)
Zupa bardzo smaczna, syta i szybka w wykonaniu. Biorąc pod uwagę zalety zdrowotne tego warzywa (a w zasadzie owocu, bo botanicznie to owoc)- zdolność oczyszczania z pasożytów poprzez świeże pestki (300g), występujące w niej witaminy, w tym witaminę A, B1, B2,B6,C,E,K oraz składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, magnez i potas .Gorąco polecam szczególnie w chłodne deszczowe dni.
3 szklanki bulionu lub rosołu
500g dyni(obranej, pokrojonej w kostkę)
250g ziemniaków
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 świeży pomidor lub 200g z puszki
1 szklanka mleka
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka imbiru
szczypta chilli
sól, pieprz do smaku
Gotujemy bulion, do którego wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię.
W tym czasie rozpuszczamy masło na patelni i rumienimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Nie musimy martwić się jakością naszego szatkowania, na koniec całość będzie zmiksowana:)
Zrumienioną cebulę i czosnek dodajemy do gotującej się dyni wraz z imbirem, kurkumą i chilli.
Następnie parzymy pomidora by łatwo było go pozbawić skórki (nacinamy na krzyż dół pomidora i zalewamy wrzątkiem na 10-15 sek- skórka ładnie odejdzie). Jeśli bierzemy pomidory z puszki, to nie mamy tego problemu- wrzucamy od razu do garnka z zupą.
Całość gotujemy aż dynia i ziemniaki będą miękkie (około 20 minut). Wtedy dodajemy mleko i blendujemy na gładką masę.
Uwagi:
Podajemy z pestkami dyni lub grzankami, można posypać natką pietruszki, szczypiorkiem:)
Można ozdobić łyżką gęstego jogurtu lub śmietany
Zupa jest gładka ale nie gęsta, za to bardzo syta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz