To jest lepsza wersja starego przepisu od mamy- ciut ulepszona, mega puszysta i delikatna- bardzo przypadła nam do gustu.
Wstawiam specjalnie dla Pani Anetki!;D
200g masła
1/2 szkl wody
2 szkl cukru
3 łyżki kakao ciemnego
5 jajek + 2 białka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl mąki
Masło, wodę, cukier i kakao wkładamy do rondelka , powoli rozpuszczamy(
aż do zagotowania) i pozostawiamy do przestudzenia. Odlewamy pół szklanki i
odstawiamy- to będzie nasza polewa. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do
przestudzonej masy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę- mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy. Pieczemy
40 min w temp. 180 stopni. Przestudzone polewamy pozostawioną masą- polewą pozostawiona polewą.
Uwagi:
1 Nie wiem jak to jest, ale gdy masę kręcimy tradycyjnym wałkiem, to wychodzi dużo smaczniejszy i puszystszy murzynek niż wykonanie tej czynności robotem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz