piątek, 24 sierpnia 2018
schab nadziewany
Pyszne danie, niezwykle aromatyczne i bardzo ładnie prezentujące się. Polecam na wszelkie domowe uroczystości.
schab- ok 25 cm długi
12 plasterków boczku
12 plasterków sera mozzarella
12 suszonych pomidorów (mogą być z oleju)
sól pieprz, bazylia
3-4 łyżki oliwa z oliwek, lub jeszcze lepiej zalewa oliwna z suszonych pomidorów
Schab nacinamy na kieszonki co ok 1 cm. każdą naciętą kieszeń solimy, pieprzymy i posypujemy bazylią, następnie do każdej wkładamy po plastrze sera, boczku i jednego suszonego pomidora. Całość polewamy oliwą, zakrywamy wierzch naczynia żaroodpornego pokrywą, lub jak nie mamy przykrywanego naczynia, to zakrywamy folią aluminiową (świecącą częścią w dół) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę lub folię i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Gotowe.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
rewelacyjne przepisy :) serdecznie zapraszamy do dołączenia bloga: https://rondel.pl/
OdpowiedzUsuń