sobota, 8 grudnia 2018

sernik oreo



Ostatnio zapanowała moda na dodawanie ciastek i batonów do ciast- istna plaga. Jaki to ma sens? Do naturalnego swojskiego ciasta dodawać produkty z masą ulepszaczy typu E, syropów glukozowych i diabli wiedzą czego tam jeszcze. No ale spróbowałam (nacisk ze strony domowników)- sernika oreo. Dlaczego właśnie ten przepis? Bo podobała mi się jego struktura. Smak? Jak dla mnie, strasznie słodkie- poza tym nie mogę temu ciastu zarzucić nic, poza tymi dodatkowymi E, które wkradły się przy okazji do swojskiego ciasta:)

 spód:
100g herbatników
75g ciastek oreo
90g gorzkiej czekolady
70g stopionego masła
70g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
szczypta soli

pierwsza warstwa:
 30 szt ciasteczek oreo (najlepiej double)


druga warstwa- masa:
1kg twarogu
200ml śmietany 36%
12 łyżek cukru trzcinowego
4jajka
1 cukier waniliowy

trzecia warstwa :
6 sztuk ciasteczek oreo

Blaszka tradycyjna- 36x 24



Spód: Oreo i herbatniki  mielimy, dodajemy resztę składników i mieszamy na jednolitą masę, którą wykładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Na masę układamy ciasteczka oreo.
Ciasteczka układamy jedno przy drugim tak, by zakryć powierzchnię spodu.

Masa: Twaróg miksujemy z pozostałymi składnikami i wykładamy na warstwę oreo, następnie posypujemy skruszonymi oreo i pieczemy 45-50 minut w temp 180 stopni



Uwagi:
1. Aby prezentacja ciasta na talerzu była lepsza, proponuję do warstwy wykładanej na spód użyć oreo z podwójnym kremem.
2. Nie kruszcie oreo by zapchać dziurki na spodzie ciasta- ne o to chodzi- tam ma wpłynąć pięknie masa serowa:)
3. Ciasteczka czynią ten sernik słodkim- jak dla mnie mocno słodkim. Kto lubi bardziej deserowe ciasta, proponuje mu dodać mniej cukru do masy serowej.
4. Z racji ceny ciasteczek, nie jest to tanie ciasto;/ a szkoda, bo ładnie prezentuje się i smakuje



1 komentarz:

  1. Bardzo efektowny.
    Połaczenie biało-czarne zawsze wygrywa!
    :)

    OdpowiedzUsuń