1 1/2 szklanki cukru
8 łyżek kaszy manny
500 g jabłek
8 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek kaszy manny
500 g jabłek
8 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g kandyzowanej skórki pomarańczy i/lub cytryny
50 g suszonej żurawiny lub rodzynek
aromat migdałowy
Mak gotować w wodzie ok 30 min., potem zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem, powoli dodawać żółtka, potem kaszę manną, aromat, proszek do pieczenia.
Jabłka zetrzeć na tarce, dodać do masy razem z zmielonym makiem i skórkami i żurawiną. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie zmieszać z masą. Piec 50 min. w temp. 180 stopni.
Wystudzone można polukrować.
aromat migdałowy
Mak gotować w wodzie ok 30 min., potem zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem, powoli dodawać żółtka, potem kaszę manną, aromat, proszek do pieczenia.
Jabłka zetrzeć na tarce, dodać do masy razem z zmielonym makiem i skórkami i żurawiną. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie zmieszać z masą. Piec 50 min. w temp. 180 stopni.
Wystudzone można polukrować.
prezentuje się wspaniale. :)
OdpowiedzUsuńo meksykański? :D fajny wesołych
OdpowiedzUsuńCudowny makowiec ;) Wesołych! ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń