poniedziałek, 24 grudnia 2012
węgierska zupa rybna- halaszle
1,5 kg ryby słodkowodnej (pstrąga)
3 marchewki
1/4 selera
1 pietruszka korzeń
2 gałązki pietruszki naci
1 liść pora
3 ząbki czosnku
6 gałązek kopru
3 pomidory
2 papryki czerwone
3 cebule
1łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka chilli
3 listki laurowe
sól
olej do smażenia
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 jajko
Rybę oskrobać z łusek, odciąć głowę i ogon, wykroić filety. Ości, głowę i ogon wrzucić do 3l osolonej wody z marchewkami, 1 cebulą, selerem, porem, korzeniem pietruszki, 3 gałązkami kopru,czosnkiem i listkami laurowymi. Gotować wywar ok 1h i 15 min. W tym czasie filety zmiksować z 1/2 łyżeczki soli, 3 gałązkami kopru i 2 gałązkami pietruszki oraz jajkiem, uformować małe klopsiki.
Po 1h 15min wywar odcedzić.
Paprykę i cebulę zeszklić na patelni, następnie zmiksować z 1 marchewką z bulionu. Całość dodać do odcedzonego bulionu. Pomidory zmiksować i dodać do zupy. Gotować na małym ogniu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i chili, doprawiamy też solą jeśli jest potrzeba. Gotujemy następne 10 min, po czym delikatnie wrzucamy małe klopsiki i czekamy aż wypłyną, wtedy gorujemy jeszcze 3 minuty i gotowe.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń