poniedziałek, 24 grudnia 2012
śledź w śmietanie
6 płatów śledziowych solonych (matias)
2 średnie cebule
1 duże kwaśne jabłko
500ml śmietany 12% lub 18%
sok z 1 cytryny lub ocet winny jabłkowy
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru
Płaty namoczyć w wodzie (ok 3h). Cebule pokroić w talarki i sparzyć wrzątkiem. Śledzie pokroić na małe kawałki, wymieszać z cebulka i odstawić na dobę.
Śmietanę wymieszać z cukrem i pieprzem, dodać sok z cytryny (zgęstnieje!). Jabłka zetrzeć na tarce, dodać do śledzi, wymieszać, całość zalać śmietaną, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny przez podaniem.
Idealne do ziemniaków z wody.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz