sobota, 17 listopada 2012

słodka bułka maślana

 przepis z książki "Dobre gotowanie"





4 dag drożdży
100g cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
250g mleka
500g mąki pszennej
70g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli

Mleko podgrzać do 50 stopni, dodać cukier, cukier waniliowy, drożdże i żółtka- wymieszać. Do masy dodać pozostałe składniki wg kolejności we wpisie. Wyrobić ciasto i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie formować bułeczki i piec  20-25min w temp 180 stopni.
Bułeczki można posypać kruszonką lub nadziać dowolnie.

Przepis można wykonać w termomixie.
Wtedy zaczyn mieszać 1,5 min na 5 obr w temp 50 stopni. Dodać kolejne składniki i mieszać interwałem 1.5 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz