piątek, 16 listopada 2012
parzybroda
1/2 świeżej kapusty
6 dużych ziemniaków
1 duża cebula
30-40 dag wędzonego parzonego boczku
3 łyżeczki soli
1-2 łyżeczki pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżeczki kminku
1 łyżka smalcu(jeżeli boczek jest zbyt chudy)
Ziemniaki obrać i pokroić, kapustę poszatkować. Całość zalać wodą , dodać ziele i smalec,gotować. W tym czasie boczek pokroić w drobną kostkę, cebulkę w talarki i zrumienić na patelni. Gdy boczek wytopi się, wlać na patelnię 1/2 szkl wody tak, aby sos z dna rozpuścił się w niej i całość przelać do garnka z kapustą. Na koniec dodać kminek. Całość dusić około 40 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz