przepis ściągnięty stąd i odtąd należy do najlepszych pierników :)
- 250 g miodu
- 60 g masła, temp. pokojowa
- 125 g cukru
- łyżka smalcu, płaska
- 6 łyżek wody
- 4 łyżki przyprawy do piernika ( można dać więcej )
- 1 jajko
- 630 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
Miód, masło, cukier, smalec, wodę
oraz przyprawę do piernika przekładamy do garnuszka
i podgrzewamy do momentu zagotowania, mieszając co jakiś czas. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia masy.
i podgrzewamy do momentu zagotowania, mieszając co jakiś czas. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia masy.
Całe jajko ubijamy i dodajemy do
ochłodzonej masy razem z przesianą mąka i sodą, zagniatamy
do połączenia składników i odstawiamy na 20 min, aby ciasto nabrało bardziej trzymającej się konsystencji. Po tym czasie ponownie zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm lub grubiej w zależności od upodobań. Wykrawamy specjalną foremką do katarzynek. Pieczemy w temp. 180 C przez
ok. 11 min. lub dłużej, gdy pierniczki są grubsze.
do połączenia składników i odstawiamy na 20 min, aby ciasto nabrało bardziej trzymającej się konsystencji. Po tym czasie ponownie zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm lub grubiej w zależności od upodobań. Wykrawamy specjalną foremką do katarzynek. Pieczemy w temp. 180 C przez
ok. 11 min. lub dłużej, gdy pierniczki są grubsze.
Wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierniki, a te wyglądają bardzo kusząco:)
OdpowiedzUsuń