czwartek, 13 września 2012
zacierki
4 szkl mleka
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
3/4 szkl mąki pszennej
woda
Mąkę zagnieść z odrobiną wody tak, aby powstało zwarte elastyczne ciasto. Mleko zagotować z solą i jak ktoś chce z cukrem ( lub można posłodzić dopiero gotowe danie na talerzu - ja wole tą wersję). Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu dodając zacierki.
Jak zrobić zacierki:
Jeśli ktoś ma specjalna tarkę do zacierek- nie ma kłopotu. Jeśli nie- urywać opuszkami palców kawałki ciasta i lekko rolować je ( tak jakbyśmy chcieli zrobić supełek na nitce, będą powstawać takie maleńkie wrzecionka) , wrzucać bezpośrednio do garnka.
Jeżeli na dnie miseczki zostanie troszkę mąki, można wrzucić ją do garnka, zagęści zupę. Gotować 15- 20 min co chwilę mieszając. Ten czas jest ważny dla aromatu i konsystencji zupki.
Podawać z cukrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz