czwartek, 13 września 2012

kluski lane

2 szkl mleka
1 łyżka cukru
1 jajko
2 łyżki mąki
szczypta soli

Do szklanki wbić jajko, dodać sól i mąkę.W szklance rozbić widelcem na w miarę gładką masę (w zależności od ilości mąki będzie ona gęstsza lub rzadsza, co spowoduje powstanie gęstszych lub rzadszych klusek). Mleko zagotować z cukrem, i :
- wersja rzadsza: wlewać kluski "rysując" muszlę ślimaka do mleka a widelcem szybko mieszając rozmącić rysunek
- wersja gęstsza: szybkimi ruchami łyżeczką wykrawać kluseczki i wrzucać je do gorącego mleka co chwilę mieszając by nie przykleiły się do dna ani nie zlepiły z sobą.
Gotować 3-4 minuty na wolnym ogniu.

Wbrew opisowi to bardzo łatwe i bardzo smaczne śniadanko:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz