piątek, 21 września 2012

schab z figami




500g schabu lub polędwiczek schabowych
6 fig świeżych lub 12 suszonych
2 cebule
3 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy
2 łyżki masła
3 łyżki wina
sól, pieprz

Mięso pokroić w plastry, posolić i popieprzyć , figi pokroić, cebulę pokroić w plasterki. Na oliwie zrumienić mięso z obu stron i wyjąć. Do tłuszczu ze smażenia dodać masło i delikatnie zrumienić cebulkę. Dodać figi, ocet, wino i dusić 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem po czym dodać mięso. Dusić jeszcze 5 min. Podawać z kaszą (bulgur lub kuskus) lub chlebem.
Jeżeli chcemy uzyskać sos, dodać 1/4 szkl wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz